DOKKICA ODRŽALA KONFERENCIJU NA NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Na Filozofskom fakultetu Osijek Dječji kreativni centar DOKKICA održao je konferenciju naziva Suradnja nadležnih tijela u postupanju u slučaju nasilja u obitelji – resursi lokalne zajednice.

Konferencija je održana u petak, 22.9., simbolično na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u okviru projekta Nova snaga – novi život s ciljem prikazivanja djelovanja nadležnih tijela i organizacija civilnog društva u otkrivanju i suzbijanju nasilja u obitelji, kao i dostupnih preventivnih programa namijenjenih pružanju pomoći i zaštiti osoba izloženih nasilju u obitelji u lokalnoj zajednici.

Sadržaj konferencije namijenjen zdravstvenim djelatnicima, djelatnicima socijalne skrbi, psiholozima, socijalnim radnicima, socijalnim pedagozima, djelatnicima odgojno-obrazovnih ustanova, predstavnicima organizacija civilnoga društva aktivnih u pružanju socijalnih usluga i drugim zainteresiranim dionicima pratilo je oko 50 sudionika.

Predsjednica Dječjeg kreativnog centra DOKKICA, Ines Novak, otvorila je konferenciju uvodnim obraćanjem prisutnima nakon čega je započeo I. blok izlaganja temom Metode i mreže podrške za obitelj kroz međusektorsku povezanost.

Stručnjaci ispred Pravnog fakulteta Osijek, Policijske uprave osječko-baranjske, Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Kliničkog bolničkog centra Osijek, Osnovne škole Vladimira Becića Osijek, Ženske udruge Izvor, Obiteljskog centra i Dječjeg kreativnog centra DOKKICA govorili su o postupanju u slučaju nasilja u obitelji te učenjima nenasilnih oblika ponašanja. Konferenciju je zaključila psihologinja iz DOKKICE i voditeljica projekta Andrea Žulj Jurišić, predstavljanjem projekta Nova snaga – novi život.

Projekt Nova snaga – novi život DOKKICA provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za socijalni rad, PU Osijek i u suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad, PU Beli Manastir. Opći je cilj projekta povećanje dostupnosti izvaninstitucionalnih oblika podrške žrtvama nasilja u obitelji u njihovim lokalnim sredinama te podizanje znanja i svijesti o pravima žrtava nasilja u obitelji. Ovaj projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Zaključci konferencije poslužit će kreiranju pravnog okvira koji će biti dostupan na web stranici projekta Nova snaga – novi život.